Mărci

Coacem paine de casa - la ce sa fim atenti?

Coacem paine de casa - la ce sa fim atenti?

Coacem paine de casa - la ce sa fim atenti?

Painea este, poate, alimentul consumat aproape zilnic de fiecare dintre noi, simpla, prajita, in sandwich-uri sau alaturi de diferite feluri de mancare.  La ora actuala, exista pe piata diferite sortimente de paine - alba,  neagra, cu faina integrala, paine simpla, cu seminte, cu ceapa, cu masline…iar acestea sunt doar cateva variante dintre cele existente. Ati incercat sa faceti vreodata paine de casa? Am fi curiosi, sa ne spuneti ce vi s-a parut cel mai dificil, sau care au fost problemele de care v-ati lovit, atunci cand ati facut paine de casa. Si ne-am bucura sa ne spuneti si de ce uneori ati ales sa faceti paine acasa si nu ati cumparat-o.

Sigur ca, varianta cea mai simpla pentru a face paine de casa, este sa apelati la o masina de facut paine, in care puneti rapid toate ingredientele si aveti painea gata, fara prea multe batai de cap.  Si in plus, cu o masina de facut paine, aveti si tipuri variate de paine pe care le puteti coace - paine normala, paine rapida, paine frantuzeasca, dulce sau integrala, paine integrala rapida, de secara, nu trebuie sa va limitati la un singur tip de paine.

Doar ca, uneori, simtim nevoia sa facem singuri painea, fara a apela la o masina de facut paine. Sunt persoane pentru care aceasta activitate, de framantat si copt paine reprezinta o adevarata relaxare. Doar ca, atunci cand decidem sa facem noi  paine de casa, avem anumite aspecte la care trebuie sa fim atenti, pentru a ne bucura la final de aroma si gustul unei paini perfecte, delicioase.

Iata cateva aspecte de care sa tineti cont, atunci cand decideti sa faceti singuri painea:  

1. Ingrediente de calitate – de calitatea ingredientelor depind si reusita si gustul final al painii. O paine este facuta din ingrediente putine, in principal faina, apa, ulei, drojdie  si am putea crede ca acestea nu ar trebui sa puna mari probleme, dar de exemplu, uleiul care nu este de calitate, sau este vechi si drojdia care nu este proaspata, pot schimba complet gustul painii si pot face ca aceasta sa nu creasca. Asadar, nu este o idee buna sa facem economii sacrificand calitatea ingredientelor.

2. Faina cernuta – poate pentru unele gospodine, sa cearna faina inainte de a o adauga in aluat poate sa para o pierdere de vreme, dar aceasta actiune va ajuta sa obtineti o paine mai pufoasa. Iata de ce merita sa nu sarim acest pas, care nu este deloc inutil, daca ne dorim o paine pufoasa.

3. Aluat prea moale sau prea tare – in general, proportia ingredientelor care poate asigura, conform specialistilor, un aluat de paine potrivit de tare si de dens, este de 2:1 (acesta este raportul faina: apa). In orice caz, este recomandat sa respectati cu strictete cantitatile din reteta, nu este locul si momentul sa improvizati, mai ales daca nu aveti multa experienta de preparare a painii in casa, astfel incat sa preintampinati eventualele probleme. Daca puneti prea multa faina, asteptati-va la un aluat mult prea tare si dens. Daca ati pus prea multa apa, aluatul nu se va lega - puteti sa va dati seama ca ati pus prea multa apa daca aveti un aluat prea moale, lipicios, care curge, eventual, sau care nu se leaga. In acest caz, aveti nevoie sa mai adaugati putina faina. Cu timpul, pe masura ce veti capata experienta, va veti da seama cu usurinta daca aluatul pe care l-ati facut are consistenta potrivita.   

4. Dospirea, locul si timpul in care lasati painea la dospit - dospirea este procesul care permite painii sa fie usoara si pufoasa, asa cum ne-o dorim. Este important sa lasati painea la dospit intr-un loc cald si uscat, acestea fiind conditiile ideale pentru a creste aluatul. Daca temperatura de dospire este prea joasa si nu este suficient de cald, sau in camera in care ati pus aluatul se face curent, procesul de dospire nu mai are loc. Este necesar sa lasam painea sa creasca atat cat trebuie, ca timp, la o caldura optima.

5. Semintele  in cazul in care doriti sa faceti o paine cu seminte, acestea se adauga in aluat numai dupa ce acesta a crescut si si-a dublat volumul, nu inainte, altfel aluatul nu va mai creste. Este necesar ca dupa adaugarea semintelor, sa framantati bine aluatul, pentru o buna omogenizare a acestora in aluat.

6. Cuptorul si temperatura din cuptor – puteti coace painea si la cuptorul cu gaz si la cuptorul electric. Nu este recomandat sa incercati sa coaceti paine la cuptorul cu microunde, deoarece aceasta se va intari excesiv de mult. Un principiu de baza ne spune ca inainte de a introduce painea in cuptor, acesta trebuie incalzit inainte, la temperatura maxima, la care se va coace si painea timp de 10-15 min, urmand ca apoi sa scadeti temperatura cuptorului. In general painile cu o dimensiune mai mica, necesita o temperatura mai mica de coacere, comparativ cu painile de dimensiune mai mare. Aici intervine de fapt si dimensiunea vasului in care coaceti painea, care va da dimensiunea painii si tipul de cuptor in care o veti coace.

7. Vasul in care coaceti painea - vasele de copt sunt dintre cele mai diferite si depinde foarte mult forma pe care vreti sa o dati painii si tipul de paine. Exista vase rotunde, dreptunghiulare, cu capac sau fara. Avantajul vaselor cu capac, atunci cand coaceti paine de casa, este reprezentat de faptul ca acestea permit coacerea uniforma a aluatului, distribuind caldura in interior. Insa, la fel de bine, puteti coace painea in tava de cozonac, in vas rotund, in vase romane, in vase ceramice, sau chiar in vas de yenna, in functie de ce aveti la dispozitie.

 

Coacem paine de casa - la ce sa fim atenti?

Painea este, poate, alimentul consumat aproape zilnic de fiecare dintre noi, simpla, prajita, in sandwich-uri sau alaturi de diferite feluri de mancare.  La ora actuala, exista pe piata diferite sortimente de paine - alba,  neagra, cu faina integrala, paine simpla, cu seminte, cu ceapa, cu masline…iar acestea sunt doar cateva variante dintre cele existente. Ati incercat sa faceti vreodata paine de casa? Am fi curiosi, sa ne spuneti ce vi s-a parut cel mai dificil, sau care au fost problemele de care v-ati lovit, atunci cand ati facut paine de casa. Si ne-am bucura sa ne spuneti si de ce uneori ati ales sa faceti paine acasa si nu ati cumparat-o.

Sigur ca, varianta cea mai simpla pentru a face paine de casa, este sa apelati la o masina de facut paine, in care puneti rapid toate ingredientele si aveti painea gata, fara prea multe batai de cap.  Si in plus, cu o masina de facut paine, aveti si tipuri variate de paine pe care le puteti coace - paine normala, paine rapida, paine frantuzeasca, dulce sau integrala, paine integrala rapida, de secara, nu trebuie sa va limitati la un singur tip de paine.

Doar ca, uneori, simtim nevoia sa facem singuri painea, fara a apela la o masina de facut paine. Sunt persoane pentru care aceasta activitate, de framantat si copt paine reprezinta o adevarata relaxare. Doar ca, atunci cand decidem sa facem noi  paine de casa, avem anumite aspecte la care trebuie sa fim atenti, pentru a ne bucura la final de aroma si gustul unei paini perfecte, delicioase.

Iata cateva aspecte de care sa tineti cont, atunci cand decideti sa faceti singuri painea:  

1. Ingrediente de calitate – de calitatea ingredientelor depind si reusita si gustul final al painii. O paine este facuta din ingrediente putine, in principal faina, apa, ulei, drojdie  si am putea crede ca acestea nu ar trebui sa puna mari probleme, dar de exemplu, uleiul care nu este de calitate, sau este vechi si drojdia care nu este proaspata, pot schimba complet gustul painii si pot face ca aceasta sa nu creasca. Asadar, nu este o idee buna sa facem economii sacrificand calitatea ingredientelor.

2. Faina cernuta – poate pentru unele gospodine, sa cearna faina inainte de a o adauga in aluat poate sa para o pierdere de vreme, dar aceasta actiune va ajuta sa obtineti o paine mai pufoasa. Iata de ce merita sa nu sarim acest pas, care nu este deloc inutil, daca ne dorim o paine pufoasa.

3. Aluat prea moale sau prea tare – in general, proportia ingredientelor care poate asigura, conform specialistilor, un aluat de paine potrivit de tare si de dens, este de 2:1 (acesta este raportul faina: apa). In orice caz, este recomandat sa respectati cu strictete cantitatile din reteta, nu este locul si momentul sa improvizati, mai ales daca nu aveti multa experienta de preparare a painii in casa, astfel incat sa preintampinati eventualele probleme. Daca puneti prea multa faina, asteptati-va la un aluat mult prea tare si dens. Daca ati pus prea multa apa, aluatul nu se va lega - puteti sa va dati seama ca ati pus prea multa apa daca aveti un aluat prea moale, lipicios, care curge, eventual, sau care nu se leaga. In acest caz, aveti nevoie sa mai adaugati putina faina. Cu timpul, pe masura ce veti capata experienta, va veti da seama cu usurinta daca aluatul pe care l-ati facut are consistenta potrivita.   

4. Dospirea, locul si timpul in care lasati painea la dospit - dospirea este procesul care permite painii sa fie usoara si pufoasa, asa cum ne-o dorim. Este important sa lasati painea la dospit intr-un loc cald si uscat, acestea fiind conditiile ideale pentru a creste aluatul. Daca temperatura de dospire este prea joasa si nu este suficient de cald, sau in camera in care ati pus aluatul se face curent, procesul de dospire nu mai are loc. Este necesar sa lasam painea sa creasca atat cat trebuie, ca timp, la o caldura optima.

5. Semintele  – in cazul in care doriti sa faceti o paine cu seminte, acestea se adauga in aluat numai dupa ce acesta a crescut si si-a dublat volumul, nu inainte, altfel aluatul nu va mai creste. Este necesar ca dupa adaugarea semintelor, sa framantati bine aluatul, pentru o buna omogenizare a acestora in aluat.

6. Cuptorul si temperatura din cuptor – puteti coace painea si la cuptorul cu gaz si la cuptorul electric. Nu este recomandat sa incercati sa coaceti paine la cuptorul cu microunde, deoarece aceasta se va intari excesiv de mult. Un principiu de baza ne spune ca inainte de a introduce painea in cuptor, acesta trebuie incalzit inainte, la temperatura maxima, la care se va coace si painea timp de 10-15 min, urmand ca apoi sa scadeti temperatura cuptorului. In general painile cu o dimensiune mai mica, necesita o temperatura mai mica de coacere, comparativ cu painile de dimensiune mai mare. Aici intervine de fapt si dimensiunea vasului in care coaceti painea, care va da dimensiunea painii si tipul de cuptor in care o veti coace.

7. Vasul in care coaceti painea - vasele de copt sunt dintre cele mai diferite si depinde foarte mult forma pe care vreti sa o dati painii si tipul de paine. Exista vase rotunde, dreptunghiulare, cu capac sau fara. Avantajul vaselor cu capac, atunci cand coaceti paine de casa, este reprezentat de faptul ca acestea permit coacerea uniforma a aluatului, distribuind caldura in interior. Insa, la fel de bine, puteti coace painea in tava de cozonac, in vas rotund, in vase romane, in vase ceramice, sau chiar in vas de yenna, in functie de ce aveti la dispozitie.

 

All comments

Produs adăugat pentru comparare.